Afdrukken E-mail naar een Vriend

Drentse Emigranten

De emigrantendatabase op deze site is samengesteld door de Hoogeveense onderzoeker Arend Everts. Hij doorzocht alle bevolkingsregisters van de 34 (voormalige) Drentse gemeenten en de aanpalende gemeenten in Overijssel en Groningen op 'vertrokken personen' uit de periode 1840-1930. De verzamelde gegevens controleerde hij aan de informatie in de archieven van Holland, Grand Rapids, Orange City en Pella in Amerika.

De database vormt een mooie aanvulling op de indexen op emigranten (passagierslijsten 1820-1880 en Amerikaanse bevolkingsregisters 1850-1870) van Robert Swierenga. Deze registers zijn ter inzage in het Drents Archief.

Meer informatie over emigratie naar Amerika vindt u in het informatieblad over emigranten op de website van het Nationaal Archief.

Arend Everts, de samensteller van deze database, ontdekte jaren geleden in het oude kabinet van zijn overgrootouders ruim 60 brieven van geëmigreerde familieleden. Dat was het begin van zijn onderzoek naar namen van geëmigreerde Drenten. Meer over Arend Everts en zijn speurtocht naar emigranten vindt u hieronder. [lees verder]